Tradycją naszej szkoły jest prowadzenie lekcji otwartych u hotelarzy „Przez żołądek do serca gości” -planowanie śniadań w obsłudze gościa hotelowego. W dniu 14.03.2023 roku u hotelarzy odbyła się kolejna lekcja otwarta pt. „Planowanie śniadań w obsłudze gościa hotelowego”. Lekcja ta została zaplanowana i przeprowadzona przez Panią Barbarę Dudziak wraz z klasą 2H technik hotelarstwa. Zaproszono na nią dyrekcję szkoły oraz nauczycieli.
Celem zajęć było przygotowanie uczniów do egzaminu zawodowego i integracja klasy. Przez dwa lata hotelarze przygotowują się do egzaminu i uwieńczeniem zdobytej wiedzy jest coroczne przygotowanie śniadań z różnych państw, które serwowane są w hotelach Uczniowie przygotowali prezentację stołów nawiązując do dań kuchni meksykańskiej, hinduskiej, angielskiej, japońskiej nowością było śniadanie Kubusia Puchatka. Uczniowie dobrali menu, dekorację stołu oraz przebierali się tak aby przedstawić cechy charakterystyczne danej kuchni. Hotele starają się jak najlepiej przygotować śniadanie, wiedząc, że jest ono zwykle ostatnią usługą, z której korzystają goście. Dlatego śniadanie powinno pozostawiać dobre wrażenie z pobytu w hotelu i sprawiać, że przy następnej okazji gość będzie preferował skorzystanie z tego samego obiektu. Zadaniem zaproszonych nauczycieli, było wybranie najlepszego stołu zwracając uwagę na przygotowaną prezentację, ubiór uczniów oraz dekorację stołów. Ostatecznie zwycięzcą został stół hinduski. Na koniec prezentacji zaproszeni goście wraz z uczniami degustowali przygotowane potrawy.
Barbara Dudziak






