W dniach 9-10 września br. odbył się wyjazd studyjny w ramach projektu „Opolskie szkolnictwo zawodowe dla rynku pracy” , w którym uczestniczyli uczniowie naszej szkoły oraz 8 szkół z Kluczborka, Olesna, Zdzieszowic, Głuchołaz, Brzegu, Opola, Kędzierzyna-Koźla, Grodkowa. W związku że był to wyjazd związany z branżą gastronomiczną uczestniczyli w nim hotelarze: Dominik P. i Patrycja G. – kl. 2H oraz Jagoda K. i Angelika B. – kl. 3GH.
Pierwszym punktem programu były warsztaty na temat tworzenia marki lokalnej produktów wytworzonych w gospodarstwie połączonych z filetowaniem i wędzeniem karpia wraz z degustacją na terenie Łowiska Podolsze w Dolina Karpia w Zatorze.


Następnym punktem był Kraków i zwiedzanie najważniejszych atrakcji tego miasta m.in. Wzgórze Wawelskie, Stare Miasto, Rynek Główny .



Kolejny dzień był także wypełniony atrakcjami, młodzież w warsztatach gastronomicznych związanych z przygotowaniem produktów lokalnych – wypieki rogalików oraz w Winnicy Dąbrówka prezentacji wyrobów winnicy wraz z degustacją.







Dominik cyt..” Gdybym miał powiedzieć, co cenię w tej wycieczce najbardziej, powiedziałbym, że ludzi, którzy podzielili się z nami swoją pasją: winiarstwem, rybami i kuchnią. Chodzi o to że oprócz obowiązku mówią o tym z zainteresowaniem i pasją. Co ciekawe, to właśnie takie spotkania wpływają na nasze życie i możliwe plusy w branży hotelarskiej. Dziękuje również uczestnikom z którymi wspaniale w przyjacielskiej atmosferze spędziłem czas.”