03.04.2019 roku odbyła się lekcja otwarta dotycząca „Prezentacji śniadań w obsłudze gościa hotelowego”. Śniadania zaprezentowali uczniowie technikum hotelarskiego z klasy 3H pod kierunkiem Pani Barbary Dudziak.
Śniadanie to przeważnie pierwszy posiłek gościa w hotelowej restauracji. Na tej podstawie kształtuje się jego opinia o restauracji, personelu, a czasem o całym obiekcie. Dobre śniadanie daje energię na cały dzień, ma także wpływ na nastrój – zadowolony gość wróci na kolejny posiłek, skorzysta ponownie z usług hotelu, poleci obiekt znajomym.
Nasi uczniowie starali się bardzo urozmaicić swoje stoły, które nawiązywały tradycjami do:
– śniadania meksykańskiego,
– śniadania włoskiego,
– śniadania angielskiego,
– śniadania japońskiego,
Restauracja hotelowa- to miejsce, w którym spotykają się goście hotelowi i goście z zewnątrz. Każdy z goszczących w lokalu ma swoje upodobania, wymagania i specyficzne gusty!
Zaspokojeniu ich wszystkich- powinien sprostać personel kuchni i obsługa sali. W miarę szerokie menu, tradycyjne potrawy śniadaniowe, ale także potrawy z kuchni międzynarodowej- to niezbędna cecha menu restauracji hotelowej.
Czy uczniowie sprostali wyzwaniu? Chyba tak, bo grono pedagogiczne było oczarowane wystrojem stołów oraz wykonaniem i różnorodnością potraw. Wszyscy byli bardzo zestresowani tym faktem oraz tym, że występują przed szerszą publicznością- gronem pedagogicznym- w osobach:
dyrektor mgr inż. Alicja Gajek, wicedyrektor szkoły- mgr Barbara Andrasz oraz nauczycielami z którymi spotykają się na zajęciach.
Okazało się, że hotelarze to dobrzy organizatorzy i wszystko potoczyło się zgodnie z planem, bo nie mogło być inaczej, gdyż młodzież przygotowywała się do tego przez kilka tygodni.
Wszystkie stoły były pięknie przygotowane ale zadaniem grona pedagogicznego było wybranie stołu, który był najbardziej innowacyjny i uczniowie którzy go przygotowali otrzymają ocenę celującą.
Po burzliwych negocjacjach wygrał stół ze śniadaniem angielskim, który był przygotowany w stylu Harrego Pottera- Ministerstwo Magii.
Na koniec pokazu wszyscy goście, koleżanki i koledzy zostali zaproszeni do degustacji przygotowanych potraw. Kadra nauczycielska była zachwycona.