W dniach 16-17 marca 2017 r. w „Ekonomiku” odbywały się warsztaty barmańskie, w których uczestniczyła 14 osobowa grupa hotelarzy i 1 ekonomistka. Głównym założeniem warsztatów jest przekazanie uczestnikom umiejętności przygotowania profesjonalnych i efektownych drinków, wiedzy i umiejętności z zakresu miksologii czyli przygotowywania koktajli, zapoznanie się z głównymi gatunkami alkoholi. Młodzież miała możliwość poznania profesjonalnego sprzętu barmańskiego oraz technik posługiwania się nim. W trakcie szkolenia zostały omówione również zasady serwowania wina, szampana i innych alkoholi oraz możliwości wykorzystania ich do sporządzania drinków. Każdy z uczestników samodzielnie pod okiem prowadzącego przygotował wiele koktajli, a następnie sam zmierzył efekty swojej pracy poprzez degustację. W trakcie szkolenia zostały również poruszone zagadnienia dotyczące sylwetki barmana, czyli cech, którymi powinien odznaczać się profesjonalny barman jak również zagrożenia , na które narażony jest barman, podczas wykonywania swojej pracy. Młodzież chętnie i aktywnie uczestniczyła w szkoleniu i wielu z nich marzy o wykonywaniu tego zawodu w przyszłości. Już niedługo kolejna grupa hotelarzy będę uczestniczyć w tych warsztatach, które zostały zorganizowane z inicjatywy Pani B. Maroszek, a zdjęcia wykonała absolwentka ZSE Pani Sandra Czarnecka.
B.Maroszek