„Przez żołądek do serca gości” – kolejna lekcja otwarta planowanie śniadań w obsłudze gościa hotelowego

.



W dniu 20.05.2022 roku u hotelarzy odbyła się kolejna lekcja otwarta pt. „Planowanie śniadań w obsłudze gościa hotelowego”. Lekcja ta została zaplanowana i przeprowadzona przez Panią Barbarę Dudziak wraz z klasą 2H technik hotelarstwa. Zaproszono na nią dyrekcję szkoły oraz nauczycieli.
Celem zajęć było przygotowanie uczniów do egzaminu zawodowego i integracja klasy. Śniadanie w hotelach składa się z różnego menu, uzależnione jest od regionów kraju i świata. Wynika to z przyzwyczajeń i preferencji mieszkańców danego regionu, dostępności i zasobności darów przyrody. Szerokie menu śniadaniowe to obowiązek każdego dobrego hotelu. Mając powyższe na uwadze nasi uczniowie przygotowali prezentację stołów nawiązując do dań kuchni meksykańskiej, amerykańskiej, afrykańskiej, nowością było śniadanie Alicji z Krainy Czarów. Uczniowie dobrali menu, dekorację stołu oraz przebierali się tak aby przedstawić cechy charakterystyczne danej kuchni. Hotele starają się jak najlepiej przygotować śniadanie, wiedząc, że jest ono zwykle ostatnią usługą, z której korzystają goście. Dlatego śniadanie powinno pozostawiać dobre wrażenie z pobytu w hotelu i sprawiać, że przy następnej okazji gość będzie preferował skorzystanie z tego samego obiektu
.Zadaniem zaproszonych nauczycieli, było wybranie najlepszego stołu zwracając uwagę na przygotowaną prezentację, ubiór uczniów oraz dekorację stołów.

Ostatecznie zwycięzcą został stół afrykański i Alicji z Krainy Czarów. – uczniowie otrzymali ocenę celującą.
Na koniec prezentacji zaproszeni goście wraz z uczniami degustowali przygotowane potrawy.