W dniach 17/18 lutego 2022 r. grupa 25 uczniów naszej szkoły (w większości hotelarze)  wzięła udział w kursie kelnerskim, który prowadził profesjonalista w tym zakresie Pan Jan Jakimowicz HoReCa Academy,  organizatorem kursu była Pani Maroszek Barbara.

Celem kursu jest przygotowanie do pracy na stanowisku kelnera w najlepszych restauracjach w Nysie,  Polsce, a nawet za granicą. Przeznaczony jest zarówno dla uczniów klas hotelarskich, którzy chcą poszerzyć swoje umiejętności, jak i dla początkujących – chcących poznać tajniki i zagadnienia pracy kelnera.

Uczestnicy kursu dowiedzieli się m.in. o:

  • Zasadach noszenia zastawy stołowej + ćwiczenia praktyczne
  • Zasadach noszenia i zbierania brudnych talerzy +ćwiczenia praktyczne.
  • Rodzajach serwisów +ćwiczenia praktyczne
  • Rozkładaniu i składaniu obrusu + ćwiczenia praktyczne
  • Rodzajach serwet + ćwiczenia składania

Zadowolony i dobrze obsłużony klient z pewnością zawita do naszej restauracji ponownie i co ważniejsze… powie o niej także swoim znajomym. Znaczną część wynagrodzenia kelnera stanowią napiwki, jakie otrzymuje dzięki profesjonalnej, rzetelnej i dobrej obsłudze gości, a to właśnie takie umiejętności zdobyli nasi uczniowie podczas szkolenia.