W dniach 17/18 lutego 2022 r. grupa 25 uczniów naszej szkoły (w większości hotelarze) wzięła udział w kursie kelnerskim, który prowadził profesjonalista w tym zakresie Pan Jan Jakimowicz HoReCa Academy, organizatorem kursu była Pani Maroszek Barbara.
Celem kursu jest przygotowanie do pracy na stanowisku kelnera w najlepszych restauracjach w Nysie, Polsce, a nawet za granicą. Przeznaczony jest zarówno dla uczniów klas hotelarskich, którzy chcą poszerzyć swoje umiejętności, jak i dla początkujących – chcących poznać tajniki i zagadnienia pracy kelnera.
Uczestnicy kursu dowiedzieli się m.in. o:
- Zasadach noszenia zastawy stołowej + ćwiczenia praktyczne
- Zasadach noszenia i zbierania brudnych talerzy +ćwiczenia praktyczne.
- Rodzajach serwisów +ćwiczenia praktyczne
- Rozkładaniu i składaniu obrusu + ćwiczenia praktyczne
- Rodzajach serwet + ćwiczenia składania
Zadowolony i dobrze obsłużony klient z pewnością zawita do naszej restauracji ponownie i co ważniejsze… powie o niej także swoim znajomym. Znaczną część wynagrodzenia kelnera stanowią napiwki, jakie otrzymuje dzięki profesjonalnej, rzetelnej i dobrej obsłudze gości, a to właśnie takie umiejętności zdobyli nasi uczniowie podczas szkolenia.